Picture
Amir Čakić je rukometaš rođen u Visokom 1986.godine.Karijeru je počeo u visočkoj Bosni.Afirmisao se u sarajevskoj Bosni,a trenutno nastupa za dobojsku Slogu.Igra na poziciji srednjeg bek i član je reprezentacije BiH.

SEHA:Ove sezone ste došli u Slogu iz Doboj.Da li ste se navikli na novu sredinu?

Amir Čakić:Da.Nakon pauze od 11 mjeseci i operacije ramena ponovo sam počeo da igram na vrhunskom nivou.Već odavno znam sve igrače tako da nije bio problem uklopiti se u novu sredinu.


SEHA:.Kvalifikacije za Ligu prvaka nisu pošle prema planu.Ispali ste od Partizna.Kakve su šanse Sloge u EHF kupu?

Amir Čakić:Pa sve ukupno kada se sagleda situacija tj. da je ekipa sastavljena u mjesec dana,a ja sam se priključio 5 dana pred trurnir u Beogradu,ne treba biti nezadovoljan.Sloga izlazi u Europu i to je veliku uspjeh.Ne volim prognozirati tako da ćemo sve vidjeti na terenu.


SEHA:Kakve su ambicije Sloge u SEHA ligi?

Amir Čakić:.SEHA sama po sebi je izazov i veliki plus za kvalitet našeg rukometa.Svakom igraču treba da bude motiv više jer kvalitetnim igrama ima otvorena vrata ka Evropi.O ambicijama prvaka jedne zemlje ne treba raspravljati.Ciljevi su jasni.


SEHA:U subotu gostujete Zagrebu.Kakva su vaša očekivanja u tom meču? 

Amir Čakić:Prvo je kolo.Zagreb je jedan od najboljih timova u Evropi već dugi niz godina i treba ga respektirati.Jesu favoriti na papiru,ali to treba pokazati i na terenu.Dat ćemo sve od sebe da ostavrimo dobar rezultat. Nismo mogli,a da se ne osvrnemo na sarajevsku Bosnu u kojoj je Čakić proveo dio svoje karijere.


SEHA:Prošle sezone,napustili ste Bosnu,klub koji je u velikoj krizi.Ako bi se Bosna u skorije vrijeme vratila na staze uspjeha,da li biste ponovo obukli bordo dres?


Amir Čakić:Ja sam se ozlijedio na samom početku SEHA lige prošče sezone i bio sam primoran na neki nacčn raskinuti ugovor s Bosnom.Kriza kao i svugdje u svijetu pa tako i U Bosni je ostavila dubok trak i očito se nije moglo izbjeći ono najgore.Iz Bosne nosim samo pozitivne stvari,negativne zaboravljam.S Bosnom sam napravio korak dalje u svojoj karijeri i nadam se da ću nastaviti i dalje koračati prema naprijed. A što se tiče povratka u Bosnu,nikad se ne zna.Čudni su putevi sudbine.


Za kraj smo ga pitali o šansama reprezentacije BiH u narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.


SEHA:Kakve su šanse reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP 2014.?


Amir Čakić: Ja lično mislim da reprezentacija BiH treba krenuti putem Hrvatske i okrenuti se mlađim snagama.Svaka čast ranijim generacijama,ali vrijeme prolazi,a mi stojimo u mjestu.Posljednja utakmica protiv Njemačke je pokazala kako pojedini mladi igrači igraju srcem za grb i to treba biti znak za smjenu generacije.Ukoliko se pruži sansa nekoj novoj generaciji mislim da BiH ima velike izglede da ode na neko veliko takmičenje.

Preuzeto sa www.regionalnaliga.weebly.com
Leave a Reply.