Picture
Filip Bana, predstavnik Svjetske rukometne federacije, stigao je danas u dvodnevnu posjetu BiH kako bi se još jednom uvjerio u kapacitete Sarajeva, Zenice, Banjaluke i Ljubuškog pred Svjetsko prvenstvo za rukometaše U-21, koje će se održati od 14. do 28. jula 2013.

Bana je inače član Komisije za organizaciju i takmičenja, koji je od strane IHF određen za prvog čovjeka SP koje će se održati u BiH. Upravo će Bana voditi takmičenje naredne godine u našoj zemlji. Stoga se na licu mjesta želi uvjeriti u kapacitete naše zemlje za organizaciju takmičenja, a pred potpisivanje ugovora IHF i RS BiH 26. oktobra ove godine u Bazelu. Potpisom ugovora domaćinstvo BiH najboljim svjetskim rukometašima do 21 godine biće ozvaničeno.

"Prvog dana Banine posjete našoj zemlji obišli smo hotele, dvorane i ostalu infrastrukturu u Sarajevu, Zenici i Banjaluci. Interesovali su ga svi detalji, od toga gdje će selekcije biti smještene do toga u kojim će dvoranama trenirati, a u kojima igrati utakmice. Za srijedu je planirana posjeta Ljubuškom, a istog dana u poslijepodnevnim satima Bana će napustiti našu zemlju. Mislim da smo ostavili dobar dojam na njega i da ćemo 26. oktobra na potpisu ugovora dobiti pozitivne kritike", kaže Smajo Karačić, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH.

Posjetu gradovima koji će biti domaćini Svjetskog prvenstva 2013. Bana i delegacija RS BiH iskoristili su i za razgovore sa predstavnicima vlasti, ali i rukometnim radnicima.

"Naravno da smo obavili nekoliko važnih razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti i ljudima iz rukometa. Najvažnije je da je posjeta protekla u odličnom raspoloženju. Ovaj posjet Bane, koji je ujedno i direktor najbolje rukometne reprezentacije na svijetu - Francuske, došao je kao šlag na tortu pred jako važan događaj za našu zemlju: zvanični potpis ugovora između IHF i RS BiH 26. oktobra u Bazelu. Biće to veliki dan za nas jer će SP naredne godine biti jedan od najvećih sportskih događaja ikad održan u BiH", smatra Karačić.

Bana je procijenio da Sarajevo i Zenica u potpunosti ispunjavaju sve uslove, kao i smještajni kapaciteti, a istakao je da Banjaluka neće biti domaćin završnog turnira ukoliko lokalni i državni organi BiH do kraja oktobra ne daju garanciju da će sanacija sportske dvorane "Borik" biti urađena do 15. aprila 2013. godine.

"Svjetsko prvenstvo se približava i moramo jednostavno imati garancije da će sve biti u najboljem redu. Po onome kako sada stvari stoje dvorani 'Borik' ne treba puno da se otklone uočeni nedostaci. Tu mislim na svlačionice, prostorije za sudije i antidoping salu. Mora se malo utegnuti unutrašnjost dvorane, napraviti moderniji semafor, kao i popraviti klimatizacija. Ukoliko nam to niko ne može garantovati onda moramo razmišljati o alternativi", kazao je Bana prilikom posjete Banjaluci i dodao:

"Osjećam se predivno u objektu koji je iznjedrio neke od najvećih svjetskih asova rukometa, sigurno najvećeg golmana svih vremena i veoma dobrog trenera Abasa Arslanagića. Zato vjerujem da će biti sve u najboljem redu i da će Banjaluka naredne godine ugostiti šest od 24 najbolje reprezentacije svijeta do 21 godinu."

Predsjednik Rukometnog saveza RS i prvi čovjek Predsjedništva RS BiH Zdravko Miličević vjeruje da će "Borik" biti saniran i da će biti jedan od domaćina.

"Bila bi velika šteta da se propusti prilika da se ugoste buduće zvijezde svjetskog rukometa. Jasno je da je sanacija dvorane važna ne samo za rukomet, već i za sve ostale korisnike i zato vjerujem da će nadležni organi do kraja mjeseca dati potrebne garancije", izjavio je Miličević.

269 dana ostalo do početka Svjetskog juniorskog prvenstva za rukometaše koje će se održati u našoj zemlji

24 reprezentacije nastupiće na SP 2013. godine. Zasad su poznata tri učesnika: domaćin BiH, te Španija, šampion, i Hrvatska, vicešampion Evrope do 20 godina


Leave a Reply.