Picture
Održan je sastanak između predstavnika Rukometnog saveza i predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH. Kako nam je kazao Smajo Karačić, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH, Vijeće ministara dalo je podršku projektu organizacije Svjetskog rukometnog juniorskog prvenstva koje će se u našoj zemlji održati naredne godine.

Iako je održavanje ovog najvećeg sportskog događaja nakon Olimpijskih igara 1984. godine bilo dovedeno u pitanje, prema Karačićevim riječima, Vijeće ministara BiH osigurat će garancije za održavanje ovog događaja u iznosu od 30 miliona eura, koliko je tražila Međunarodna rukometna federacija. 

"Mi smo danas iznijeli činjenično stanje i mislim da neće biti problema kada je u pitanju garancija. Oni nisu tražili samo garanciju, već i dvorane, hotele, i ostale detalje, a ujedno i podršku javne vlasti", kaže Karačić za Klix.ba. 

Pošto su svi čelnici IHF-a trenutno na Olimpijskim igrama u Londonu, generalni sekretar RSBiH kaže kako će im garancija o podršci vlasti biti dostavljena početkom septembra. 

Što se gradova tiče, utakmice bi se trebale igrati u Sarajevu, Zenici, Doboju, Živinicama, Visokom, Mostaru, Banjoj Luci i Ljubuškom. U Doboju, Živinicama, Mostaru i Ljubuškom planirana je gradnja novih dvorana. 

"U Sarajevu imamo Skenderiju i Zetru, u Zenici Arenu koja apsolutno ispunjava uslove, u Banjoj Luci imamo dvoranu Borik, kao i u Ljubuškom. Sve su to dvorane u kojima se održavaju međunarodna takmičenja. Mi smo htjeli da se izgrade i rekonstruišu još neke dvorane da bi nakon Svjetskog prvenstva ostala neka infrastruktura, ali s obzirom na teške finansijske trenutke, to će biti malo teže", pojašnjava Karačić. 

Cijeli problem u vezi sa davanjem garancija nastao je zbog tromog političkog aparata i molba, koju je Rukometni savez BiH uputio Vijeću ministara, nije stigla na vrijeme. Ukupni troškovi organizacije Svjetskog juniorskog rukometnog prvenstva iznose 2,5 miliona KM. Od ovog iznosa država bi trebala osigurati 1,4 miliona KM.

Leave a Reply.