Picture
Edo Mehinagić (18), još jedan u nizu talenata iz maglajske škole rukometa, već par godina bilježi nastupe za katarsku reprezentaciju igrača godišta 1994. i mlađi. Ovaj 2 metra visok lijevi bek do sada je učestvovao na Svjetskom prvenstvu u Argentini, Mediteranskim igrama u Portugalu te na turniru EURO OPEN u Švedskoj. 

Nastupe za katarsku reprezentaciju već je prestao da broji. Ljetna tri mjeseca bila su za njega izuzetno lijepa i sadržajna. “Nakon odlaska u Katar, nakon pet dana već smo se vratili u BiH, u Bihać, gdje smo imali pripreme I turnir sa reprezentacijama BiH, koju smo pobijedili te Slovenije i Hrvatske. U Kataru smo nastavili sa pripremama za prvenstvo Azije kojem je domaćin bio Bahrein. Grupa nam je bila jako teška, ali smo ipak okončali grupnu fazu na prvom mjestu sa samo jednim porazom od reprezentacije Saudijske Arabije. U polufinalu smo se sastali sa Korejom, koja je uz nas nas bila i najveći favorit. Pobijedili smo ih sa dva razlike. Finale je donijelo ponovni susret sa Japanom, a njih smo pobijedili i u grupi i u finalu i domogli se zlata. Veliki je to uspjeh i za Rukometni savez Katara, a moram reći da je prelijep osjećaj osvojiti zlato na jednom velikom takmičenju, pogotovo za mene jer sam još mlad sportista. Mada bi više volio da sam takav uspjeh postigao za neku od reprezentativnih selekcija BiH, ali znate kakav je odnos Rukometnog saveza prema mladjim selekcijama”, ispričao nam je Edo nam povratka u Maglaj.

Uz njega u reprezentaciji Katar nastupaju još četiri mlada igrača iz BiH Adnan Fidahić, Mirnes Grčo, Derviš Birdalić i Berzad Demirović. Trener je Alžirac Lahdar, a trener golmana legenda bh rukometa Abas Arslanagić.“Svi su bili zadovoljni mojom igrom na Azijskom prvenstvu, igrao sam 50-tak minuta po utakmici i prosječno postizao šest do sedam golova”, dodao je.

Nastupi za Katar uticali su na njega i kao igrača i kao osobu, vidio je svijeta, upoznao nove kulture, ali kako kaže, kod kuće je najljepše.

“U Kataru se pouno ulaže u rukomet, često učestvujemo na turnirima, igramo sa velikim rukometnim imenima i napredak ne može izostati”, rekao nam je Edo na kraju.

Edo Mehinagić je maturant maglajske Gimnazije. Sada ga očekuju klupske obaveze prema matičnom RK Maglaj i nastup u Prvoj federalnoj ligi. Iz katarskih klubova već ima neoliko ponuda, kao i iz BiH i Evrope. Na njemu je sada da do kraja godine odluči šta je najbolje za njega i gdje će nastviti sportsku karijeru.

Leave a Reply.