Picture
Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, još nije odredio 16 igrača na koje će računati u prve dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2014. u Danskoj. Jedino je sigurno da neće računati na iskusnog Nikolu Prcea, koji je nedavno karijeru nastavio u Libanu.

Na startu kvalifikacija u Grupi 7 bh. rukometaše čekaju dvije jako važne i veoma zahtjevne utakmice. Prvo 31. oktobra idu na megdan Austriji, a potom 4. novembra u Sarajevu dočekuju Srbiju, aktuelnog vicešampiona Evrope. Već ta prva dva ogleda mogla bi odrediti sudbinu BiH u kvalifikacijama za "EURO 2014".

"Još malo ću sačekati sa objavljivanjem spiska igrača za utakmice sa Austrijom i Srbijom. Nadam se da neće biti nikakvih povreda, te da to neće uticati na naš sastav za start kvalifikacija. Sigurno je da Nikola Prce neće biti u kombinaciji jer je tek nedavno našao klub i to u Libanu. Neće biti ni Duška Čelice, koji igra u Kataru, gdje vrše pritisak iz kluba da ne dođe na okupljanje 29. oktobra u Beču. Stoga ga vjerovatno neću ni zvati, kako mu ne bi stvorili dodatne probleme. Najvjerovatnije ću na poziciji lijevog beka uz Mirsada Terzića koristiti Damira Doborca koji, iako je srednji bek, može pokriti i druge vanjske pozicije", kaže Marković.

Upitan je i Deni Velić koji je, također, nedavno iz hrvatskog Neksea otišao u Katar. No, na njegovoj poziciji Marković ima alternativu.

"Ukoliko i Velić bude imao problema sa klubom, na toj poziciji imamo Damira Delića iz banjalučkog Borca, tako da to i nije pretjerano veliki problem. Većina reprezentativaca igra u dobroj formi u svojim klubovima, posebno golmani, tako da me to raduje. Veoma malo ćemo imati vremena za uigravanje pred Austriju i važno je da ne gubimo vrijeme na dizanje forme", priča Marković.

Među bh. reprezentativcima nakon Austrije, a uoči utakmice sa Srbijom, na pripremama bi trebalo da bude i novi igrač, Boris Bećirović, rukometaš francuskog PAUC-a. Saigrač našeg Koste Savića. Nekadašnji juniorski reprezentativac Slovenije izrazio je želju da obuče dres svoje domovine.

"Bećirović je momak koji ima kvalitet, nije klasični lijevi bek, više je univerzalan igrač i mislim da bi nam dobro došao. Biće sa nama tokom priprema za utakmicu sa Srbijom da malo osjeti atmosferu u i oko reprezentacije. Još nema pravo nastupa, ali s obzirom na to da je rođen u Travniku, sređivanje njegove papirologije ne bi trebalo dugo trajati", kaže Marković.

Okupljanje bh. nada Selektor Marković sredinom januara naredne godine planira održati okupljanje igrača starosti od 16 do 20 godina koji su porijeklom iz BiH, a igraju širom Evrope.

"Mnogo je naše djece u evropskim klubovima za koju i ne znamo da su naša. Rukometni savez Njemačke će nam pomoći da održimo to okupljanje sredinom januara. Na taj način želimo vidjeti ima li među tim momcima materijala za juniorsku, a u budućnosti i za seniorsku reprezentaciju. Na okupljanje ću pozvati 21 igrača", rekao je Marković.


Leave a Reply.