Picture
Rukometaši Barcelone osvojili su 44. međunarodni rukometni TV turnir šampiona "Doboj 2012", nakon što su u finalu savladali Ademar Leon sa 32:26.
Treće mjesto je osvojila ekipa Čehovski medvedi iz Rusije dok je četvrto mjesto zauzeo mađarski Pik Seged. Peti je bio bjeloruski Dinamo, šesto dobojska sloga, sedmo makedonski Vardar te posljednje osmo slovenski Cimos.
 
Titulu najboljeg igrača turnira osvojio je Sedrik Soraida, a najbolji golman je Danijel Šarić, obojica igrači Barcelone. Najbolji strijelac turnira bio je Matjaš Brumen iz Cimosa.
 
Najbolji lijevi bek je bio Aleksej Rastorcev, dok je najbolji desni bek bio Sergej Šelmenko, a obojica su igrači Čehovskih medveda koji su osvojili i nagradu za fair-play.
 
Pored pehara tri najbolje ekipe u dobile i navčane nagrade. Za prvo mjesto je dodijeljeno 15 hiljada eura, za drugo 10 i za treće 5 hiljada eura.
 
Na svim dosadašnjim turnirima u Doboju učestvovalo je ukupno 111 ekipa iz 34 države, od kojih su 48 sa prostora bivše Jugoslavije, a od toga je 18 klubova iz BiH.
 
Rukometni turnir u Doboju prvi put je održan 1965. godine, a zbog ratnih dejstava nije održavan od 1992. do 1996. godine. Na turniru po tradiciji učestvuje osam ekipa.
Leave a Reply.