Picture
Uvijek pouzdanog beka i bivšeg rukometnog bh. reprezentativca 32-godišnjeg Sakiba Omerovića sreli smo na Ilidži. Spremao se za rekreativni mali nogomet sa starom rajom s rukometnih terena Dinom Đerzićem... Želi zadržati formu, fizičku spremu...

Dobro dođe, kaže, jer nedavno se vratio iz Dubaija, sada trenira samostalno i čeka na novi angažman. Ponuda ima, a nije isključeno da se ponovo vrati u Emirate.

- Postim svaki dan kako je počeo Ramazan, pa ćemo zajedničku kafu malo prolongirati, Hvala Bogu, bez problema izdržim svaki dan posta. Arapi su me, očito, ojačali - kazao nam je dok smo se negdje oko 20 sati ispred KSC Ilidža već raspričali o rukometu. 

Omerović je istinska rukometna ptica selica. U BiH je nastupao za čak devet klubova (Maglaj, Iskra, Sloboda, Krivaja, Sloga, Bosna Sarajevo, Bosna Visoko, Lokomotiva i Vogošća), igrao je za austrijski Krems, a u posljednje vrijeme nosio je dres dva kluba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - Al Ahlija i Al Shaaba.

- Vratio sam se nedavno u BiH i trenutno sam slobodan igrač. Imam nekih opcija za ponovni odlazak u inostranstvo, pregovarama sa Emiraćanima, Irancima..., pa ćemo vidjeti šta će biti. U Emiratima sam mogao ostati, ali se pojavio problem administrativne prirode. Tamo sada u ekipi može igrati samo jedan stranac i teško se izboriti za angažman. Imam kontakte s menadžerom kluba Al Shaab, Saidom Matarom, koji mi je preporučio da završim trenersku školu i da za mene uvijek ima mjesta u klubu dok je on tamo. Za dvije - tri godine ova opcija nije isključena. U međuvremenu ću odigrati još nekoliko sezona, jer sam i dalje spreman kao "puška" - priča nam Omerović.

U Dubaiju mu je mnogo pomogao bračni par, Bosanka Nada i Sirijac Farid Salhadar, koji imaju menadžersku agenciju, preko koje su u Emirate došli mnogi fudbaleri, košarkaši, rukometaši...

- U kontaktu sam s njima stalno. Pomogli su mi mnogo. Inače je Dubai strašan grad. Trenutno je najpoželjnija destinacija za odmor, biznis...  Supruga Sanela i sin Rijad su mi bili u posjeti dok sam još tamo bio, bilo je to nezaboravno - ističe Omerović.  

Ističe kako ne bi imao ništa protiv da jednu sezonu odigra u BiH, ali je svjestan teške finansijske situacije. 

- Nikada se ne zna šta može biti. Radije bih još koju godinu odigrao vani, jer znam da mogu i da vrijedim - kaže Omerović.

Švercovanje do Visokog

Omerović je imao trnovit put do uspjeha. Tek sada je, kaže, stao na noge. Porodica mu je vodilja u životu, a uskoro će dobiti i prinovu. Prisjetio se i najtežih trenutaka u životu.

- Mnoge stvari, loše i dobre, sam preturio preko glave i sada sam pravi porodični čovjek. Znao sam biti bez marke u džepu. Sjećam se, dok sam igrao za visočku Bosnu švercovao bih se, nisam plaćao kartu za prevoz... Sad kad se toga sjetim naježim se. Hvala Bogu uspio sam, nikome ništa nisam dužan i uzdignute glave mogu svakoga pogledati u lice - govori Omerović.   

Brazilac Grafite u istom klubu

- Sve više poznatih sportista dolazi u Emirate. U mom klubu, koji ima jak fudbalski tim, je ostao bivši saigrač Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića iz Wolfsburga, Brazilac Grafite. Ima čovjek odlične uslove, bolje nego u Evropi. Lijepo smo se družili u Dubaiju - kaže Omerović.  


Leave a Reply.