Iz Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine danas dolaze jako lijepe vijesti. Naime, Rukometni savez Bosne i Hercegovine sa Svjetskom rukometnom federacijom (IHF) sklopio je sporazum, kojim će najviše profitirati bosanskohercegovački treneri, sudije, kao i škole rukometa.
O čemu se radi objasnio nam je generalni sekretar Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, Smajo Karačić.

"Kada smo dobili organizaciju Svjetskog rukometnog prvenstva obećali smo da na tome nećemo stati. Evo, obećanje smo i ispunili. Svjetskoj rukometnoj federaciji smo predložili projekat četverogodišnjeg rada (olimpijski ciklus) i danas smo dobili odgovor i to pozitivan. Radi se o edukaciji trenera, koji će putem iste moći dobiti certifikate prvog, drugog i trećeg stepena, koji su priznati od IHF-a, odnosno oni koji prođu kroz ovaj program danas, sutra će moći trenirati i najveće evropske momčadi", istakao je Karačić i dodao.

"Četverogodišnji plan koji podržava i IHF obuhvaća i edukaciju sudija starosti do 32 godine, zatim edukacuju trenera za rad s omladinskim selekcijama i u školama rukometa, te tehničku pomoć. IHF će u Bosnu i Hercegovinu slati svoje mentore. U svakom programu će biti po 40 polaznika, a finasijske troškove dolaska mentora snosit će IHF. Vrijednost ovog projekta procijenjena je na oko 500.000 KM, a bitno je i naglasiti da će se svi seminari, odnosno edukacije obavljati na engleskom jeziku. Smatram da je ovo velika stvar za bh. rukomet, a i ovim putem se želim zahvaliti predsjedniku Svjetske rukometne federacije, Hasanu Mustafi, koji je još jednom pokazao da je veliki prijatelj naše zemlje".
Leave a Reply.