Godinama je nekako išao tragom Mirka Alilovića. Stasiti Ljubušak karijeru je gradio u Izviđaču pa otišao u veliki Španski  CB Ademar León. Adnan Šabanović ga je naslijedio na golu Ljubušaka, pa u godinama koje su uslijedile promijenio niz bh. klubova. Počeo je u sarajevskom Željezničaru, nastavio u Bosni, zavidovi ćkoj Krivaji, dobojskoj Slogi i zeničkom Čeliku.

I onda, kao grom iz vedra neba, stigla je ove sedmice vijest iz Madrida. Adnan Šabanović novi je golman Atletico Madrida! Kluba nasljednika ugašenog Ciudad Reala u kojem je evropsko ime sticao Alilović. Adi je tako postao jedan od nekoliko golmana sa prostora bivše Jugoslavije koji su gradili ili još uvijek grade svoje karijere u Španiji. Atletico je morao brzo reagirati jer su ostali bez Arpada Šterbika a nešto kasnije povrijedio im se i španski reprezentativac Javier Hombrados.

Šabanović je ugovor sa španskim rukometnim velikanom potpisao do kraja ove sezone. “Presretan sam, još uvijek sam pod dojmom predstavljanja i potpisivanja ugovora s ovim velikim klubom“, kazao nam je Šabanović neposredno po predstavljanju. “Malo mi je sve to što mi se dešava još uvijek nestvarno, još sam na nebu. Jedva sam čekao prvi trening i upoznavanje sa suigračima, da osjetim teren i kako ekipa diše. Nedostaje nam nekoliko igrača koji su sa svojim reprezentacijama, ali je tu Ivano Balić, tako da ću s njim porazgovarati o timu, on če mi sigurno pomoći.“

Ko čeka, dočeka. To je, valjda, moto Adnana Šabanovića. Prvi put u svojoj karijeri, u 35. godini života, igrat će za neki inozemni klub. I to kakav, jedan od najvećih u Evropi. Smijuči se, kaže da je sada za njega Atletico najveći u Španiji. Iako je veliki navijač Barcelone.

IZAZOV KARIJERE Priča nam da je tek po dolasku u Madrid saznao da su ga čelnici kluba dugo pratili, još od utakmica koje je sa Bosnom igrao protiv Ciudad Reala u Ligi prvaka ili sa dobojskom Slogom na čuvenom TV turniru šampiona u tom gradu. I da su se se čelni ljudi Atletica, odmah nakon povrede Hombradosa, odlučili za njega.

“Kada su me zvali i ponudili mi ugovor, odmah sam spakovao kofere. Nisam pitao ni za novac ni za uslove. Sportom se baviš iz nekih drugih razloga, a ne samo zbog novca. Kada te ovako veliki klub odluči dovesti, onda ne Pitaš kolika je plata, nego kažeš kada se i gdje trebaš javiti. Glupo je, barem je meni to tako, postavljati nekakve uslove.

Ovo je veliki korak u karijeri, normalno da ću bolje zarađivati u Madridu nego u Zenici, ali mi to zaista nije bilo presudno. Želim se iskazati i želim ovdje ostati što je dulje moguće“, kaže Šabanović. “Šabanović je u prošloj sezoni dao nemjerljiv doprinos najvećem uspjehu u historiji Čelika, a i u tekućoj sezoni je bio jedan od naših aduta. Žao nam je jer smo ostali bez vrsnog golmana, ali smo istovremeno i ponosni jer će Adnan dobiti priliku da brani u jednom od najjaćih rukometnih sastava na planeti.

I na oficijalnoj internet stranici Atletico Madrida piše da je Šabanović iz Čelika, ekipe koja se nalazi u vrhu tabele Premier lige BiH“, govori nam predsjednik zeničkog kluba Pane Škrbić. Adnan je u Madridu, kao nova, velika zvijezda španskog rukometa, predstavljen u utorak, tačno u podne.

“Sretni smo i zadovoljni da smo uspjeli dovesti ovako velikog golmana, s kojim smo se ranije suočavali u nekim evropskim utakmicama prije nekoliko godina“, kazao je generalni menađer Atletica Luis Miguel Lopez.

NAKON HIBIĆA, ŠABANOVIĆ Adnan je na predstavljanju kazao kako ga je pomalo sram doći u Madrid na ovakav način, da dobije prilku nakon teške ozljede Hombradosa. Ozljede ligamenata koljena koja je kapitena španske reprezentacije do maja odvojila od terena.

“Glupo je pričati o Hombradosovim kvalitetima, taj je čovjek ikona ovog sporta, ne samo u španiji. San svakog igrača je potpisati za Atletico, mada mi je žao zbog načina na koji sam došao u Madrid”, kaže Adnan. Svjestan je, kaže, tereta koji sa sobom nosi igranje u ovakvom klubu, ali zna da će dati sve od sebe da opravda ponuđeni ugovor.

“Ja sam još uvijek kao na nebu, lebdim“, rekao nam je odmah po potpisivanju ugovora. “Svjestan sam što znači zamijeniti kapitena španske reprezentacije na golu, ali moje iskustvo će mi pomoći da sve to prevladam i da ispunim očekivanja trenera i navijača.“Javio nam se iz hotela u kojem je smješten prvih dana po dolasku u špansku prijestolnicu. Zanimljivo, iako je nekolik puta bio u španiji i igrao utakmice, u glavnom gradu nikada nije bio. “Kiša pada, tmurno je vrijeme. Čekam malo sunca da prošetam gradom, da se upoznam sa znamenitostima.

Sve što sam do sada vidio je stadion Atletico Madrida, jer su tu prostorije kluba“, kaže nam kroz smijeh. I to je zanimljiva koincidencija. Bit će još jedan Zeničanin, nakon nogometaša Mirsada Hibića, koji će karijeru graditi u Atleticu. “A onda slijedi jedan od težih zadataka, učenje Španskog jezika. Moram što prije savladati osnove kako bih mogao što bolje komunicirati sa svima u klubu.

“Mora se i što prije adaptirati na igru, Barcelona je prva na tabeli, s istim brojembodova koliko ima i njegov Atletico, i ova dva kluba vodit će tešku, do kraja prvenstva neizvjesnu bitku za prvaka španije. A na golu će stajati dva Bosanca, dva nekadašnja rukometna reprezentativca, Danijel Šarić i Adnan Šabanović. “Ovo je zaista vrhunac moje karijere. Sretan sam, presretan. Velika je ovo stvar i za bh. rukomet. I da sutra prestanem igrati, rahat sam.

Ali nemoj to pisati, namjeravam igrati još dugo ovdje u Španiji, ovo je ogroman podstrek za mene“, kazao nam je, neprestano se smijuši. I zaslužio je da se smije. Dobre stvari se moraju dešavati dobrim ljudima. A svako ko ga poznaje, reči će vam isto. Adi je ljudina i Atletico je znao koga dovodi kada se odlučio za njega.
Leave a Reply.