Picture
Premijer liga BiH za rukometaše startovaće ovog vikenda. Izvršni odbor Rukometnog saveza BiH odlučio je da privremeno usvoji sudijsku listu za elitni rang muškog takmičenja.

Zbog činjenice da je samo šest sudijskih parova ispunilo normu propisanu od Međunarodne rukometne federacije, IO Rukometnog saveza BiH prošle sedmice odlučio je prolongirati prvo kolo Premijer lige za sedam dana. Sada je pronađeno rješenje u privremenom usvajanju sudijske liste. Do kada će ova odluka biti na snazi zasad se ne zna.

"Kao predsjednik Sudijske komisije na nivou BiH nemam saglasnost od članova Predsjedništva Udruženja sudija BiH da dajem bilo kakve informacije u javnost. Sve što mogu reći je da izražavam apsolutno zadovoljstvo što je pronađeno rješenje i što će se Premijer liga BiH igrati", rekao je Mevludin Šabić.

Smajo Karačić, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH, trenutno je potpuno okupiran poslom vezanim za organizaciju Svjetskog prvenstva za rukometaše do 21 godinu, koje će se naredne godine održati u našoj zemlji. No, potvrdio nam je da su članovi IO i Predsjedništva donijeli odluku o privremenom usvajanju sudijske liste.

"Rukovodstvo Saveza je donijelo odluku dok problem ne bude riješen. U budućnosti će Predsjedništvo pokušati pronaći trajno rješenje. Da li će to biti neki kompromis, ili će sudije ponovo morati polagati norme još se ne zna", rekao je Karačić.

Vođen odlukom Izvršnog odbora i Predsjedništva Rukometnog saveza BiH Zdenko Alpeza, komesar takmičenja u Premijer ligi BiH za rukometaše, objavio je nominaciju službenih lica za prvo kolo. U prvom kolu 14. i 15. septembra sastaće se: Goražde - Čapljina, Krivaja - Derventa, Bosna Prevent - Prijedor, Zrinjski - Leotar, Kakanj - Čelik, Gračanica - Gradačac, Bosna BH telekom - Konjuh.

Na testiranju koje je održano u Tesliću normu od 9.5 u beep testu istrčali su sljedeći sudijski parovi: Darko Džeba i Andrej Kolobarić, Amar i Dino Konjičanin, Nedim Lipa i Maid Katanić, Nedim Arnautović i Aleksandar Jović, Edin Kulović i Vedad Škaljić, te ženski par Tatjana Praštalo i Vesna Todorović. Među parovima koji nisu ispunili normu su i dva međunarodna Andrija i Ante Knezović, te Boris Šatordžija i Saša Pandžić, s tim što je Šatordžija ispunio normu, ali ne i njegov partner.

Beep test ima nivoe. Kreće od prvog i ide ka 13. koji je najviši. Polaže se uz pomoć zvučnog signala, zbog čega se i zove beep (bip) test. U određenom vremenskom intervalu sudija ili sportista mora trčati dionicu od 20 metara dok se ne oglasi zvučni signal. Kako se nivoi pomjeraju tako se vremenski interval smanjuje.

  • 9.5 iznosi norma koju u beep testu treba da ispune muške sudije sa međunarodne liste, a RS BiH je donio odluku da istu normu moraju ispuniti i arbitri u Premijer ligi BiH
  • 8.5 je norma za ženske sudije sa međunarodne liste. Zanimljivo, na testiranju bh. sudija ženski par Praštalo i Todorovićeva uspio je ispuniti mušku normu (9.5).
Leave a Reply.